Magnez jest jednym z kluczowych pierwiastków. Wiele osób wiąże jego niedobory z zaburzeniami funkcjonowania układu nerwowo-mięśniowego, ale to dopiero czubek góry lodowej. Magnez jest kationem niezbędnym biorącym udział w wielu reakcjach enzymatycznych, jako kofaktor. Magnez, jako związek niezbędny dla sportowców Magnez jest niezbędny do syntezy [...]
W ostatnim czasie modne jest szukanie zagrożeń żywieniowych. Piętnuje się pszenicę, słodziki, cukier i niezmiennie, wiele pokarmów pochodzenia zwierzęcego (nabiał, mięso, mleko itd.). Nie twierdzę, iż jest to w każdym przypadku bezzasadne, jednak wielu autorów książek zbija majątek na straszeniu ludzi np. pszenicą. Ile potrzeba, by się zatruć? [...]
Wybór suplementów jest ogromny i ciężko zdecydować, co rzeczywiście może być nam najbardziej potrzebne. Nie każdy ma ochotę zagłębiać się w tajniki różnych substancji i sprawdzać ich działanie na sobie. W dzisiejszym artykule przedstawiamy pięć podstawowych suplementów, które warto przyjmować. Dzięki nim poczujesz się lepiej, będziesz mieć więcej [...]
Osoby dojrzałe dość często ulegają pokusie, aby zrezygnować lub znacznie ograniczyć aktywność fizyczną. Nie tylko porzucają chęć podnoszenia ciężarów, ale również ograniczają pozostałe aktywności. Przyczyn takich decyzji jest wiele. Pomoc przy wnukach, brak dalszej motywacji, by wyglądać atrakcyjnie (skoro jesteśmy już babcią czy dziadkiem), czy [...]
O sterydach anaboliczno-androgennych krąży nieprawdopodobna ilość mitów i nieprawdziwych informacji. Kamyczek do ogródka dorzucił Christoffersen T. i wsp. w badaniu, które zostanie opublikowane 1 października 2019 r. Czy to znaczy, że SAA znacząco zwiększają ryzyko, iż ktoś weźmie karabinek Ruger Mini-14 oraz pistolet Glock i pójdzie zabić [...]
Czym jest kreatyna? Jest związkiem (aminokwasem), który w organizmie człowieka występuje naturalnie. Powstaje z takich aminokwasów, jak glicyna i arginina, a jej poziom w organizmie zależy od takich czynników, jak np. ilość masy mięśniowej, ilość spożywanego mięsa czy poziomu hormonów anabolicznych. Podsumowanie Kreatyna bez wątpienia jest [...]
[...] Faktycznie, niedobór żelaza może występować wśród sportowców. Główne mechanizmy, dzięki którym sport prowadzi do niedoboru żelaza, to zwiększone zapotrzebowanie na żelazo, zwiększona utrata żelaza (krwawienia, mechaniczne uszkodzenia krwinek itd.) i zablokowanie wchłaniania żelaza z powodu hepcydyny. Jako podstawowy zestaw badań krwi należy [...]
Organizm mężczyzny wystawiony jest na szereg prób. Nie tylko osoby trenujące wystawione są na działanie czynników stresowych, ale również powodować je będzie np. ciężka praca zawodowa. W codziennym życiu narażeni jesteśmy również na nadmiar stresu, który może pogorszyć nasze samopoczucie i libido. Sytuacja ta sprawia, że czasem konieczne jest [...]
Artykuł jest odpowiedzią na niezadowolenie Mistrza Polski Jerzego Sarneckiego, spowodowane tymże artykułem: 11 minusów bycia kulturystą Kulturystyka jest wyjątkową i indywidualną dziedziną sportu, która wymaga wielu poświęceń oraz ogromnej ilości pracy. Osoby, które decydują się na rozpoczęcie swojej przygody z kulturystyką, często spędzają całe [...]
[...] zdiagnozowaną chorobę niedokrwienną serca miały o 33.5% mniej tioli w porównaniu do osób mających normalne wyniki angiografii. Aktywność mieloperoksydazy była znacznie zwiększona po protokole II i III. Winstrol i boldenone wywołały zmiany degeneracyjne w obrębie nabłonka germinalnego. Wnioski: dłuższe stosowanie winstrolu i boldenonu [...]
Testosteron jest uważany za jeden z ważniejszych prohormonów, gdyż de facto oddziałuje silniej poprzez związki, które z niego powstają np. DHT (dihydrotestosteron) i estradiol. Paradoksalnie, niektórzy mężczyźni doskonale tolerują znaczące, ponadfizjologiczne dawki estradiolu, które mogą pojawić się wskutek nadmiernego podawania testosteronu. U [...]
Kiedyś istniała tendencja podkreślania szkodliwości tłuszczów, a promowania węglowodanów. Te ostatnie miały być zdrową alternatywą. Do dzisiaj nieco starsze wydania książek zawierają wskazówki, by ograniczać podaż tłuszczów (szczególnie nasyconych) i cholesterolu w diecie. Przez wiele lat twierdzono, iż tłuszcze roślinne są zdrowe dla układu [...]
Czy plan treningowy na rzeźbę w ogóle istnieje? Czy jest coś takiego jak ukierunkowanie wysiłku, który ma za zadanie zredukować poziom tkanki tłuszczowej? I tak, i nie. Kluczem będzie jednak zaplanowanie strategii żywieniowej, która koniecznie musi posiadać bilans kaloryczny ujemny. Czy trening siłowy wystarczy? Na początku redukcji tak, jednak [...]
Melatonina jest hormonem, który w suplementacji stosowany jest do walki z bezsennością i innymi zaburzeniami, które wpływają na jakość snu. Znajduje ona swoje zastosowanie u osób w wieku starszym, jak i u osób młodych, które mają problemy ze snem ze względu np. na stres czy zmianę stref czasowych podczas podróży. Co warto zapamiętać? Melatonina [...]
Termogeniki należą do grupy substancji, których celem jest wspieranie organizmu podczas redukcji tkanki tłuszczowej. Ich zastosowanie ma na celu zwiększenie ciepłoty ciała, czyli podwyższenie poziomu termogenezy. Jednak czym właściwie jest termogeneza? Jaki związek ma z redukcją tłuszczu? Podsumowanie Termogeneza jest niezbędnym elementem [...]
Obecne trendy żywieniowe sprawiają, że osoby wdrażające modne, systemy żywieniowe pozbawiają się sporej wartości odżywczej, dostarczając tym samym znacznie mniejsze ilości aminokwasów. Korzystanie z produktów light i niskotłuszczowych posiada drugą stronę medalu, która to wskazuje, że produkty tego typu naładowane są GMO, MSG i różnego rodzaju [...]
Kreatyna jest jednym z najczęściej stosowanych suplementów diety na świecie. Dzięki rozwojowi sieci internetowej mamy do czynienia z wieloma źródłami rzetelnej informacji, niestety, nie wszyscy umieją weryfikować dane i część osób sięga po opracowania kiepskiej jakości. Skąd opinie o „zalewaniu” wodą? Doniesienia o kreatynie, która „zalewa [...]
[...] hormonu wzrostu i wysiłku, potwierdzone zwiększonym stężeniem glicerolu w osoczu i stężeniem NEFA w surowicy, było 3-krotnie większe niż działanie samego wysiłku, ale ta zwiększona dostępność substratu nie spowodowała zwiększonego utleniania tłuszczu w całym ciele (co ustalono metoda kalorymetrii pośredniej). Stężenie glukozy w osoczu było [...]
[...] ale spadek ilości cholesterolu był wyższy w grupie, która jadła więcej owoców. Naukowcy sądzą, iż był to wpływ zawartego w owocach błonnika. Z kolei Schroder KE wykazał, iż zwiększona podaż owoców w diecie wiąże się z utratą wagi ciała u 77 osób z nadwagą lub otyłością. De Oliveira MC i wsp. zbadali, jak dodatek ~ 200 kcal w diecie będzie miał [...]
Wiemy, iż proteiny serwatkowe to nie tylko „cegiełki” służące do odbudowy włókien mięśniowych (powstałych wskutek treningu mikrourazów), ale dostarczone proteiny zasilają mitochondria („piece” energetyczne komórek), stymulują ich przebudowę, służą do poprawy metabolizmu substratów energetycznych. Po co białko i aminokwasy? Aminokwasy wspomagają [...]